Administratie : zelf doen of uitbesteden?

Deze vraag zal jij jezelf ongetwijfeld hebben gesteld. ‘Hoe moeilijk kan het nou zijn?’ en ‘Dat geld kan ik ook aan iets anders besteden.’ Dat klopt helemaal. Voor sommigen is het doen van de administratie geen probleem. Voor de ander is het een noodzakelijke verplichting om kosten te besparen. Twijfel je wat je moet doen? Stel jezelf dan de volgende vragen.

Ben ik een georganiseerd?
In het werk van een boekhouder is het een en al structuur. Met alle regels, voorschriften en deadlines moet dat ook wel anders zien we belangrijke zaken over het hoofd. Hiermee houden wij controle over de administratie. Door een deel van de administratie zelf te doen kan je meer orde in je bedrijf houden. Zodra je het gevoel krijgt dat je de controle kwijt bent en je er niet meer uit komt is het tijd om de professional in te schakelen.

Wist je trouwens dat boekhouders in hun privé leven vaak rommelkonten zijn?

Tijd of geld besparen?
‘Als je alles regelmatig bijhoudt is het minder werk dan als je het tot het einde van de periode laat liggen.’ Hoe vaak heb je deze zin al niet gehoord? Linksom of rechtsom kost het bijhouden van je administratie tijd. Kostbare tijd die je ook aan andere zaken kunt besteden. Steeds meer wordt automatiseren normaal, maar vaak is dit ook weer kostbaar. Als je wat minder werk om handen hebt is het misschien wijzer om wat meer van je boekhouding zelf te doen, maar het je het druk hebt, of tijd wilt besteden aan andere aspecten van je onderneming dan is uitbesteden een fijne optie. Laat je hierover goed informeren. Wacht vooral niet te lang met uitbesteden als je merkt dat je er niet aan toe komt. Dit scheelt later een hoop stress en kosten. Het uitzoeken van een achterlopende administratie kost veel tijd en dus weer geld.

De waarde van een specialist

Hoeveel je ook zelf doet of laat doen; uiteindelijk is het verstandig om iemand die het vak kent er naar te laten kijken. Misschien heb je zaken over het hoofd gezien die je voordeel op kunnen leveren. Uiteindelijk laat jij je ook niet door je huisarts opereren maar door een chirurg. Die heeft ervoor gestudeerd en weet hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en wat de risico’s zijn. Dat is met boekhouders en accountants ook zo. Zij zien altijd dingen die jij niet ziet in je cijfers. Wat mag wel, wat mag niet, en wat is voor jou het meest voordelige.

Dus..
Kijk wat er bij jou en jouw situatie past. Of je de administratie nu compleet uitbesteedt of alleen aan het einde van het jaar even een uurtje met de boekhouder gaat zitten om te kijken of je niks over het hoofd hebt gezien. Er is altijd een oplossing die voor jou de ultieme uitkomst biedt. Als jij aangeeft wat je wensen zijn, mag je van ons een oplossing-op-maat verwachten.

Wil jij advies over wat het beste bij jouw situatie past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *