Alles over de Omzetbelasting en BTW

Ben jij op de hoogte van alle regeltjes (en voordelen!) voor jouw aangifte omzetbelasting? In dit blog leggen we je alles haarfijn uit.

Alles eerst een verduidelijking: BTW en omzetbelasting is gewoon hetzelfde. Belasting Toegevoegde Waarde. Oftewel: belasting over wat jij toevoegt aan de producten en diensten die je levert. Voor de omzetbelasting gelden een hoop regeltjes. De meesten zijn echter simpel uit te leggen.

BTW: de af te dragen omzetbelasting
Op het moment dat je iets verkoopt aan een klant, dan maak je omzet. In de meeste gevallen wordt er dan een bon of factuur gemaakt. Op deze bon of factuur omschrijf je wat je verkoopt en tegen welke waarde. Vervolgens tel je hier de BTW bij op welke jij weer aan de belastingdienst moet betalen. In totaal kom je dan op het bedrag dat de klant aan jouw moet betalen. De klant betaalt dus eigenlijk aan jou het bedrag dat jij weer aan de Belastingdienst aan BTW moet afdragen.

Te vorderen omzetbelasting
Zoals jij iets verkoopt, zo wordt er ook aan jouw verkocht. Kortom, jij betaalt de omzetbelasting aan andere ondernemers zodra jij iets koopt. Al die betaalde BTW tel je bij elkaar op en dat bedrag mag jij dan weer terugvragen bij de Belastingdienst. Dit heet voorbelasting.

De grote som
Je berekent dus hoeveel BTW je aan de Belastingdienst moet afdragen over de facturen die jij hebt verstuurd, en daar trek je de BTW die jij aan andere ondernemers hebt betaald weer van af. Wat er dan overblijft is het totaalbedrag van jouw BTW aangifte.

Maar nu de uitzonderingen bij de BTW-aangifte die we even moeten benoemen.

Privé uitgaven
Je mag alleen BTW aftrekken die te maken heeft met je bedrijf. Dus niet als het om een privé-aankoop gaat. Zakelijke uitgaven zijn alle uitgaven die je doet om omzet in je bedrijf te realiseren: ongeacht of het direct omzet oplevert of pas op langere termijn.

Voedsel & Drank
Zolang je zelf geen horecabedrijf hebt mag je geen BTW uit eten en drinken aftrekken. Anders zou iedereen elke dag uit eten gaan en de BTW terug vragen. Wel mag je de hele uitgave als kosten pnemen, dus zijn deze bonnen belangrijk voor je winst- en verliesrekening. Deze bonnen vooral niet weggooien dus!

Personeelsuitgaven
Deel je kerstpakketten uit aan je medewerkers? Of misschien pennen met je logo erop? Over alles wat naar jouw personeel gaat mag je BTW verrekenen zolang het totaalbedrag per jaar exclusief BTW niet meer is dan €227,- per medewerker.

Relatiegeschenken en giften
Een bosje bloemen of een fles wijn? Dan is het meest makkelijke om te bedenken of je die BTW zelf zou mogen aftrekken als het een aanschaf voor jouw bedrijf was. Zo nee, dan ook geen BTW aftrekken op dat relatiegeschenk. Voorbeeld: een boek met speciale literatuur voor een klant mag je wel BTW aftrekken, maar op die fijne fles wijn niet want dit valt onder eten en drinken. Ook voor relatiegeschenken is het drempelbedrag €227,-

BTW buiten Nederland
Lever je aan bedrijven buiten Nederland, maar binnen de EU? Zorg dan dat je het BTW-nummer hebt, want dan hoef jij geen BTW op je factuur te zetten. Je moet die omzet dan wel los aangeven met een ICP aangifte. Koop je iets binnen de EU? Geef dan aan de leverancier je BTW nummer door, zodat hij ook geen BTW op de factuur zet. Je kunt namelijk BTW die je binnen de EU betaalt niet aftrekken op je aangifte: je moet ‘m apart terugvragen via de Belastingdienst: daar zijn dan weer drempels voor en het is een hoop gedoe.

Wanneer moet je als ondernemer BTW-aangifte doen?
Het is per ondernemer verschillend, maar meestal moet de aangifte eens per kwartaal ingediend en betaald worden. (tenzij je geld terug krijgt natuurlijk!) In de maanden januari, april, juli en oktober. Het is echter mogelijk om ook per maand aangifte te doen. Dit kan je aanvragen of de belastingdienst beslist dit voor je. Aan het begin van ieder jaar krijg je bericht van de Belastingdienst voor wanneer je de aangiften moet indienen. Help jezelf en zet een herinnering in je agenda, telefoon, wunderlist of wat je dan ook maar gebruikt. Te laat ingediend of betaald? Dan riskeer je een boete.

BTW berekenen
Uiteindelijk heb je een bedrag aan verkopen dat je hebt gedaan: dat is je omzet. De BTW die je hierover ontvangen hebt moet je afdragen aan de belastingdienst.
Ook bereken je het bedrag dat je aan BTW over je uitgaven betaald hebt aan andere ondernemers. Dit noemen we voorbelasting. Dit bedrag mag je aftrekken van het bedrag dat je aan BTW moet betalen.
Voorbeeld :
Omzet : €20.000 Te betalen BTW : €4200
Voorbelasting : €3.000,-
Te betalen : €4.200 – €3.000 = €1.200

BTW-aangifte indienen
Bij de start van je onderneming heb je van de Belastingdienst informatie gekregen om in te loggen op hun site. Daar kun je online je aangiftes indienen. De eerste keer is het spannend, maar als je vooraf je rekensom goed gemaakt hebt is dan is het best simpel. Vergeet niet altijd een pdf op te slaan van je aangifte, want je kunt ‘m later niet meer downloaden.

Kleine Ondernemers Regeling voor zzp’ers
Als je het voorgaande helemaal hebt uitgevogeld, is er ook nog zoiets als de Kleine Ondernemers Regeling. Tot eind 2019 is de regeling als volgt:
Voor ondernemers die per jaar minder dan € 1.883 aan BTW hoeven af te dragen krijgen korting: die hoeven maar een deel, of soms zelfs helemaal niets af te dragen. Een goede boekhouder zal het zeker voor je in de gaten houden bij het opstellen van het jaarwerk.
Vanaf 2020 kan je jezelf aanmelden als kleine ondernemer. Dit ben je als ik per jaar maximaal €20.000,- omzet hebt. Hoe deze regeling precies in elkaar zit, dat lees je hier

Hocus Spocus
Zeker in het begin is het een wirwar van BTW-regeltjes. Hopelijk hebben we je zo weer een stap wijzer kunnen maken in de wereld van belastingen. Mocht je nog vragen hebben, of twijfelen of je iets wel of niet als voorbelasting mag rekenen dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

BTW aangifte laten doen?
In al onze service pakketten is het doen van de BTW aangifte inbegrepen. Of je nu de administratie zelf invoert of alles door ons laat doen. Er is altijd iemand die over je schouder mee kijkt en je herinnert aan deadlines. Nooit meer zorgen maken om de BTW aangifte dus!

Iets voor jou? Neem dan snel contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *