In 5 stappen van ‘ren’ naar ‘zen’

 

Begint jouw dag altijd met snel een bak koffie en dan hop de deur uit? Heb je het gevoel dat je nooit ergens écht tijd voor hebt? Zou je graag wat meer rust en overzicht in je dagelijkse werkzaamheden willen hebben? Minder tijd besteden aan dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn? Dit is hoe veel ondernemers zich voelen. Ben jij ook zo een ondernemer? Lees snel onze tips. In 5 stappen van ‘ren’ naar ‘zen’.

 

 

 

1. Start je dag met aandacht

En dan vooral met aandacht voor jezelf. Wat deze vorm van ‘aandacht’ is verschilt per persoon. Je kan 10 minuten mediteren, met je huisdier knuffelen, een half uurtje yoga of andere lichaamsoefeningen doen om je lichaam wakker te laten worden. Doe dit dan ook in alle rust nadat je uit bed bent gekomen. Zorg dat je zoveel mogelijk voorkomt dat je de dag begint met alles dat je die dag ‘moet’.

Het mooiste is natuurlijk als je dit in je dagelijkse routine kan brengen. Natuurlijk begrijpen we ook dat dit niet altijd past. Als dit lukt op 3 dagen per week die je werkt, dan is dat al een fantastisch begin. Waarschijnlijk dat je al snel verschillen gaat merken op de dagen mét en de dagen zónder je nieuwe ochtendroutine.

 

2. Pas je dag aan naar je behoeften

Je hebt van die dagen dat je weet dat je een hele hoop moet doen, maar eigenlijk al voelt dat je de energie niet hebt. Één van de mooiste vaardigheden die je kan trainen, is te leren naar dit gevoel te luisteren. Je lichaam geeft het immers niet voor niks aan. Op andere momenten zal je merken dat je ineens veel productiever bent dan dat je van te voren had verwacht.

Voel je dat als je op staat, je bruist van de energie. Ga ervoor en haal alles uit de dag. Voel je die energie er vandaag even niet is en dat je liever wat meer uitrust? Doe dit dan dan vooral. Je lichaam en je geest zijn er niet bij gebaat als je jezelf constant over het randje heen pusht.

 

3. Organiseer je taken,  je financiën en je vrije tijd

Overzicht zorgt voor rust. Deze regel geldt zowel voor je werk, als op het gebied van financiën. Organiseer dus zoveel mogelijk je te do lijstje of plan regelmatig tijd in om kleine klusjes af te handelen. De één heeft behoefte aan een dagelijkse check en ‘afvink’ momentje van het lijstje, voor de ander is wekelijks frequent genoeg.

Taken die je makkelijk kunt plannen zijn o.a.

  • Je administratie
  • Boodschappenlijstje maken
  • Werkgerelateerde werkzaamheden voor die dag/week
  • Afhandelen van mails/berichten
  • Je vrije tijd / me-time

Je leest het goed, naast dat je al je taken kan plannen, kan je ook je vrije tijd plannen. En zeker de tijd die je volledig voor jezelf neemt is écht belangrijk. Lees een boek, ga in bad, kijk een film, ga sporten of mediteer.  Natuurlijk zijn sociale contacten ook belangrijk en vaak kan je die ook wel combinern. We hebben echter nogal de neiging om ons leven van januari tot december volledig vol te plannen met sociale activiteiten. Probeer minimaal 1 dag/avond in de week vrij te houden voor jezelf.

 

4. Zet je meldingen uit

De allergrootste stoorfactor op een dag is dat andere mensen constant jouw mentale privacy schenden. Elke keer als je wordt gebeld, een whatsappje binnen krijgt of je mailbox een melding geeft, raak je weer even afgeleid. En dan bedoelen we ook echt UIT.

Van whatsapp kan je zelfs uitzetten dat boven in je mededelingen balk te zien is dat er berichten zijn binnengekomen. Allemaal afleiding, uitzetten. Het automatisch synchroniseren en meldingen geven van je mail, uitzetten. Zowel op je smartphone als op je computer.

Jij bepaald wanneer je ziet of er nog berichten zijn binnengekomen.

Je hebt het of vaker gehoord en begint er niet aan. Misschien wil je juist wel maar durf je niet uit angst om iets te missen. Het went sneller dan je denkt en de meesten ontdekken dat je eigenlijk helemaal niets mist.

 

5. Je werkt om te leven, je leeft niet om te werken

Deze mindset zien we gelukkig steeds vaker terug. 32 uur werken is de nieuwe fulltime en velen streven zelfs naar een nog kortere werkweek. Je werkt veel en hard om alle kosten te betalen. Die torenhoge huur of hypotheek, die nieuwe leaseauto en 3 keer per jaar luxe op vakantie. Steeds vaker kiezen mensen er echter voor om minder te gaan werken, de auto inruilen voor de fiets en minder op vakantie te gaan. Dit is niet omdat ze geld moeten besparen, maar dit is omdat ze naar eigen zeggen zich gingen realiseren dat die hoge uitgaven als beloning golden voor hun harde werken. Ik heb die luxe vakantie verdient omdat ik zo hard werk. Als ik nu minder hard werk dan heb ik die mega beloningen ook niet nodig ter compensatie.

Ja, je maandelijkse financiële budget wordt minder als je minder gaat werken. Echter heb je ook meer tijd voor je kinderen, besparen op die BSO dus. Je hebt de tijd om naar je werk te fietsen, weg met die dure auto. Het allermooiste is dat je veel minder behoefte hebt om duur en ver weg op vakantie te gaan. Je dagelijkse leven gaat nu in een veel rustiger tempo.  Dat is veel beter voor je eigen gezondheid en het is ook nog eens beter voor het klimaat!

 

 

Als jij deze 5 stappen in jouw dagelijkse leven kunt integreren, ga je zien dat dit op veel gebieden verandering met zich mee brengt.
Je zit minder gehaast in gesprekken en kan de tijd nemen om naar je klant te luisteren.  ‘Nee’ verkopen wordt een stuk makkelijker als je weet dat je geen ruimte hebt om het werk op tijd en naar behoren te doen. Je doet je werk sneller en foutlozer. Dit resulteert ook in meer tevredenheid en plezier in het werk dat je doet.

Dit zorgt ervoor dat je mee rust uitstraalt en een betere kwaliteit van je werk. Daardoor blijven klanten graag bij je terug komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *