Kostprijs of inkoopwaarde van de omzet

Voor financials is ‘inkoopprijs of kostprijs van de omzet’ een bekend fenomeen. Voor de normale ondernemer blijkt dit toch niet altijd het geval te zijn. Toch kan het voor jou handig zijn om te weten wat er nu precies bedoeld wordt met deze term. Wat is de kostprijs van de omzet? Lees snel verder!

Kostprijs van de omzet

Omzet

Gelukkig komen wij niet zo vaak tegen dat een ondernemer niet weet wat omzet is. Dit zijn natuurlijk de bedragen die jij aan klanten factureert en ervoor zorgen dat er geld binnenkomt. Exclusief BTW, dat dan weer wel.

Inkoopwaarde van de omzet

Stel je voor dat je zonnepanelen verkoopt. Dan moet je eerst zonnepanelen inkopen voordat je ze kan verkopen. Je kan immers niet iets verkopen dat je niet hebt. Als jij een paneel verkoopt voor €500 waar jij €350, voor betaald hebt toen je hem inkocht, dan is die €350 de inkoopwaarde of kostprijs van de €500 aan omzet.

Wanneer je een tastbaar product zoals een zonnepaneel verkoopt, dan is dit best logisch. Maar hoe zit nou als je websites verkoopt? Is er dan ook een kostprijs van de omzet? Jazeker! Denk maar eens aan alle software die je specifiek koopt voor een klant. Fonts, betaalde plugins, beveiliging, huisstijl designers en technische bouwers. Ga zo maar door. Deze kosten zou je niet maken als je geen omzet had. Dit zijn dus zaken die je inkoopt om deze weer te kunnen verkopen. De inkoopwaarde van jouw omzet dus.

Waarom is dit zo belangrijk?

Als jij veel kosten moet maken om jouw diensten of producten te kunnen verkopen, dan is het heel belangrijk om te weten wat jouw kostprijs van de omzet precies is. Maak jij meer kosten dan het bedrag dat jij aan de klant factureert, dan blijft er voor jou niks over. Wanneer 80% van jouw omzet op gaat aan kosten, dan blijft er voor jou maar 20% over om de overhead van te betalen. Zaken zoals telefoonrekeningen, websitekosten, representatie en de administratiekosten. Blijft er dan wel genoeg over voor jou om van te leven? Is jouw kostprijs maar 50% van de omzet? Dan kan je wellicht op zoek gaan naar kwalitatief hoogwaardigere producten of leveranciers, of je kan een flink bedrag van je winst gaan herinvesteren in de groei van je bedrijf. Wellicht kan je het wat rustiger aan doen in je werkuren. Deze tijd kan je besteden aan je gezin of misschien wel vrijwilligers werk.

Wat vooral belangrijk is om te weten is dat de kostprijs van je omzet dus mee beweegt met je omzet. De meer omzet je maakt, de hoger de kostprijs wordt en andersom.

Ook is het handig om te weten wie je grootste leveranciers zijn en voor hoeveel je op jaarbasis bij deze bedrijven inkoopt. Je kan in het volgende jaar dan bijvoorbeeld een korting afspreken als je meer dan een bepaald bedrag inkoopt. Dat scheelt weer een beetje!

Wat zijn dan overheadkosten?

Als de omzet minus de inkoopkosten berekend, dan krijg je de brutowinstmarge. Om deze bedragen vragen verzekeraars, investeerders en kredietverstrekkers vooral. Alleen zijn dan nog niet al je kosten betaald. Denk aan je bedrijfsverzekering, kantoorhuur, telefoonrekening, internet, website, representatie, advertenties en natuurlijk je boekhouder! Deze moeten allemaal ook nog betaald worden. Deze kosten noem je de overheadkosten.

In tegenstelling tot je kostprijs, zijn deze kosten altijd hetzelfde. Het maakt niet uit hoeveel omzet je maakt, de factuur veranderd niet.

Wat kan je met deze informatie?

Misschien verkoop je heel veel producten, maar blijft er weinig voor jou over. Dan is het handig om te gaan kijken hoeveel je aan inkopen uitgeeft. Misschien moet je jouw prijzen verhogen of gaan onderhandelen met je leveranciers. Wellicht huur je een freelancer in die veel langer over een project doet dan dat jij begroot hebt naar de klant toe. Dan zal je met hem of haar om tafel moeten hoe dit kan. Dit soort informatie weet je alleen als je naar je resultaten blijft kijken. Het kan ook zijn dat je erachter komt dat je kostprijs laag is, dan weet je dus dat het probleem in je overige kosten zijn. Tijd dus om naar de overhead te gaan kijken.

In beiden gevallen kan je jouw bedrijfsresultaat of werkomstandigheden optimaliseren. Minder werken of meer winst genereren.

Wie wilt dit nu niet?

Hulp nodig bij het berekenen van jouw kostprijs?

Kan jij wel wat begeleiding gebruiken bij de berekening van jouw kostprijs of inkoopwaarde van de omzet? Behoefte aan een vreemde paar ogen die meekijken in de financiën van jouw bedrijf? Is een financiële opschoning hoognodig?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Dat kan via ons contactformulier of op 020-2440871.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *